Du har säkert koll på att växter hjälper till att rena inomhusluften och förbättra inomhusklimatet. Men visste du att blommor och blad har fler fördelar än så?

Vi människor mår bra av naturen. Att vara nära grönska hjälper faktiskt läkningsprocessen och därför anlade man ofta stora trädgårdar och parker kring sjukhusen förr i tiden. Forskning visar tydligt hur ångest dämpas och stresshormonet kortisol minskar när man är ute i naturen – vilket sänker både blodtryck och puls. Grönt är helt enkelt skönt.

Bra för kreativiteten
Forskning visar att personer som omger sig av växter upplever sin omgivning som mer attraktiv – vilket ökar motivationen, kreativiteten och välmåendet. Vill du att ditt kontor eller hem ska blomstra? Ta vara på den gröna kraften! Här kommer lite tips:

  • Använd växter som rumsavdelare. Här finns det många fina lösningar – t.ex. växtväggar, amplar och blomlådor på ben.
  • Tänk på att krukor också är inredning. Och ju mer jord som ryms, desto bättre trivs växterna. Så, välj en kruka med rätt färg och karaktär, som dessutom är proportionerlig mot växten.
  • Var snäll mot miljön, satsa på kvalitet och driv upp egna växter. Starta ett gemensamhetsprojekt på kontoret där ni tar vara på sticklingar, driver upp plantor och odlar egna örter. Perfekt till matlådorna!
  • Våga släppa fönsterbrädan! Växter mår även bra inne i själva rummet, och det gröna ger i sin tur en skönare känsla till den övriga inredningen.
  • Bilder på natur och grönska ger också positiva hälsoeffekter. Därför kan du även hänga upp naturbilder på väggarna – eller ta ut svängarna och tapetsera en fondvägg eller ett helt rum med naturmotiv.
  • Har du t.ex. olivträd och citrusplantor? Då finns det bra växthotell som ser till att dina medelhavsväxter överlever de svenska vintrarna.
  • Och glöm inte – det finns företag som gärna tillhandahåller och tar hand om dina växter. Då kan du köpa eller hyra plantorna, med både växtgaranti och skötselavtal.

4fix hjälper dig gärna

Vi inreder med lika erfarna som gröna fingrar. Tycker du att växtinredning verkar vara en djungel? Hör gärna av dig – vi ser till att du snabbt och smidigt får en grönare och skönare inomhusmiljö.