Ett varierat arbetssätt är nyckeln till en skön, produktiv och hälsosam arbetsmiljö. Här kommer lite tips på hur du kan förverkliga ditt drömkontor.

Höj- och sänkbara skrivbord är en självklarhet på många arbetsplatser – och det är toppen. Men för att verkligen kunna arbeta ergonomiskt behöver du göra mer än bara växla mellan att stå och sitta. Det gäller att du varierar ditt arbetssätt under dagen på ett sätt som passar just dig.

Gillar du att stå? Tänk då på att höja och sänka ditt skrivbord några centimeter då och då. På så sätt belastar du rygg, nacke och axlar på olika sätt under dagen. Se också till att du har en bra matta att stå på. På så sätt fördelar du belastningen, vilket ökar cirkulationen i benen.

Gillar du att sitta? Då gäller det att du har en stol som passar just dig, och här finns det mycket att välja bland. Allt från avancerade kontorsstolar till enklare varianter med färre justeringar (som kanske gör det enklare att ändra sittställning under dagen). Dessutom finns det bollar och olika typer av pallar som dels hjälper till att stärka bålen, dels ser till att dina små muskelgrupper får arbeta under dagen.

Vare sig du föredrar att sitta eller stå så är ett varierat arbetssätt den bästa förutsättningen för maximal produktivitet och minskade stressnivåer. Att skapa variation i arbetsmiljön är kort sagt den snabbaste vägen mot en hälsosammare arbetsdag.

Ska du läsa in dig på ett matig PM? Då görs det bäst i en härlig loungemiljö, uppkrupen i ett soffhörn nära kaffemaskinen.

Ska du och kollegorna starta upp ett nytt projekt? Då behöver ni kanske samlas kring ett interaktivt projektbord och bolla idéer.

Behöver du få klart ekonomirapporten? Då krävs full koncentration, och då behövs ett lugnt kontor där du kan stänga dörren om dig och slippa störande ljud.

Framtidens kontor är med andra ord en dynamisk och fullt uppkopplad arbetsplats, anpassad för alla. En flexibel och stimulerande miljö, utrustad för just dina arbetsuppgifter. Vill du veta mer om ergonomi och hur vi på 4fix kan hjälpa dig till en mer energigivande och hållbar arbetsmiljö? Hör bara av dig – vi tar gärna fram ett personligt inredningskoncept utifrån dina behov och möjligheter. Nacken, ryggen och axlarna kommer att tacka dig!