Det enklaste sättet att förnya och förgylla ett rum är att arbeta med textilier. Med rätt matta får möblerna ett spännande sammanhang, samtidigt som rummets ljudlandskap förbättras. Men hur gör man då för att välja rätt matta? Här kommer tre tips:

1. Större är ofta bättre

Många gör misstaget att välja en för liten matta. Tänk därför på att hela möblemanget helst ska stå på mattan. Dock måste du ta hänsyn till rummets storlek. Mattan får inte ta upp för mycket av golvytan, utan bör med fördel ha ett väggavstånd på minst 20-40 cm. Därför rekommenderar vi att du satsar på en måttbeställd matta, som formats efter just ditt rums förutsättningar. Vill du veta mer om måttbeställda mattor? Hör bara av dig.

2. Tänk på möblernas placering

För en lyckad inredning bör dina möbler få plats på mattan. Ett tips är därför att du lägger lägger till 60-80 cm kring ditt konferens- eller matbord när du måttar. Då kommer stolens ben att hamna innanför mattkanten även när du drar ut stolen.

Tänk på att: Mattan skapar en inramning till hela möblemanget. Därför bör den vara minst lika lång som soffan, och allra helst sticka ut lite på sidorna. Står din soffa mot en vägg? Då kan du alltid välja att bara ställa frambenen på mattan.

3. Egenskaperna är A och O

Mattor finns i en mängd olika kvaliteter. Lång och kort lugg, ull och polyamid – utbudet är enormt. Så hur ska man tänka? Jo, det gäller att hitta rätt kvalitet till de utmaningar som väntar. I till exempel loungen passar ofta en matta med lång lugg alldeles perfekt. Men under matbordet är det nog bättre att satsa på en slätvävd ullmatta – dels är materialet naturligt fläckavvisande, dels kan du enkelt dammsuga bort smulor.

Kort sagt: Mattan gör stor skillnad i hemmet och på kontoret. Särskilt om du tar lite hjälp från ett inredningsproffs. Vi hjälper dig mer än gärna – hör bara av dig, så ser vi till att din nästa matta blir lika snygg och bekväm som funktionell och långlivad.